Het veulenseizoen is weer aangebroken! Een mooie, maar ook spannende tijd voor veel paardeneigenaren.
De dracht en bevalling beïnvloeden het lichaam van de merrie, en kunnen (soms ongemerkt) nadien beweegproblemen geven.
Waar moet je als paardeneigenaar/ruiter rekening mee houden, en hoe kun je zorgen dat je merrie zo fit mogelijk door de dracht en bevalling heen komt?
Fit de dracht door
Tijdens de dracht verandert het lichaam van een merrie. Het veulen zal in de laatste 3 maanden het meeste groeien. Naarmate de buik verder groeit kunnen de buikspieren minder goed aanspannen, en krijgt ze moeite met buiging, balans en goed onderbrengen van het achterbeen.
Nou wil dit niet zeggen dat je een drachtige merrie niet meer zou kunnen rijden, integendeel juist. Het is belangrijk de merrie fit te houden tot enkele weken voor de bevalling, des te makkelijker doorstaat ze de bevalling en des te sneller is ze na de bevalling weer in vorm.
De merrie zal zelf vaak aangeven wat nog goed gaat en wat zwaar wordt voor haar. Bouw je training op geleide van deze signalen af. Een jonge fitte merrie die voor het eerst een veulen krijgt zal over het algemeen langer goed te trainen zijn dan een oudere fokmerrie die al veel veulens heeft gehad. Zwaar werk en springen raad ik in de laatste 3 maanden af. Houd haar tot enkele weken voor de bevalling wel in vorm.
De bevalling
In het prachtige filmpje van Universiteit Gent wordt een bevalling in beeld gebracht. Als het veulen het geboortekanaal passeert, moet deze draaien om door het bekken heen te kunnen. Hierbij komt veel belasting op het bekken en de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken van de merrie, de zogenaamde SI-gewrichten.
Na de bevalling
De eerste dagen is rust erg belangrijk voor het veulen om voldoende biest binnen te kunnen krijgen. Na een paar weken kun je de rustig aan starten met de training, en deze geleidelijk opbouwen. Na een paar maanden kun je de training weer volledig hervatten.
Fysieke klachten
De dracht en bevalling kunnen voor fysieke problemen zorgen bij de merrie, met name in de lendenen en de SI-gewrichten. Deze klachten zijn niet altijd even makkelijk te herkennen, maar de volgende symptomen kunnen wijzen op fysieke problemen:
- stijfheid van de achterbenen
- scheefheid in bekken en/of lopen
- moeite met de galop of aangalopperen, verkeerd aanspringen of overspringen
- bij springen: moeite met korte wendingen, scheef afzetten, weigeren
- bij dressuur: moeite met verzamelen, zijgangen, pirouettes en/of galopswissels
- verzet, bokken
- kreupelheden
In dat geval is het verstandig een professional als een dierenfysiotherapeut maar uw merrie te laten kijken. In sommige gevallen is het nodig een dierenarts te raadplegen, zoals bij forse kreupelheden.