‘Opstijgen met een kruk is voor watjes! Kom je er zo niet op??’ In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is opstijgen vanaf een kruk niet (alleen) om het jezelf makkelijker te maken.

Het is belangrijk voor het welzijn van je paard! Hier kun je lezen waarom.

 

1. minder belasting

Opstijgen met een kruk is minder belastend voor je paard. Hier is ook onderzoek naar gedaan, onder andere door de universiteit van Michigan. Op het moment dat de ruiter vanaf de grond opstijgt, wordt het ruitergewicht dan aan één zijde van het paard hangt bijna verdriedubbeld!

Door deze eenzijdige belasting komt er grote druk op het linkervoorbeen, de ribben en de rugbespiering. Daarnaast schuift het zadel naar links en drukt deze aan de rechterkant tegen de schouder en de schoft.

 

2. fysieke klachten

Nu je het bovenstaande weet, kun je je voorstellen dat deze belasting tot fysieke problemen kan leiden als je het hele jaar door op deze manier opstapt. Er kunnen onder andere scheefheid, spierproblemen en klachten van de ribben en borstwervels ontstaan. Deze klachten kunnen een reden zijn dat je paard niet goed stilstaat tijdens het opstappen, er rij-technische problemen ontstaan of je paard zelfs verzet toont zoals steigeren.

Als je paard deze fysieke klachten eenmaal heeft ontwikkeld, kan behandeling door een dierfysiotherapeut je paard van deze klachten af helpen.

 

3. behoud van het zadel

Behalve de éénzijdige belasting van je paard, wordt ook je zadel eenzijdig belast en kan deze scheef worden. Zo kan de vorm van de kussens veranderen, of kan zelfs de boom van het zadel scheef getrokken worden. Als je zadel scheef is geeft deze niet alleen tijdens het opstappen, maar tijdens het gehele rijden scheve belasting van de paardenrug en kan deze tegen de wervels drukken. Hierdoor ontstaan wederom fysieke problemen bij je paard.

Mocht je (nog) niet overtuigd zijn van het gebruik van een krukje, Onderstaande filmpjes laten ook duidelijk het verschil zien tussen opstappen vanaf de grond of met een kruk/opstap.

 

Opstappen met kruk:

 

Opstappen zonder kruk:

Contactgegevens

Merel Diederen
info@dierfysiotherapiediederen.nl
06-89973394
Ga naar Contact formulier
logo NVFD